Οδηγός συντήρησης των φρούτων και Λαχανικών

Οδηγός συντήρησης των φρούτων και Λαχανικών

Αποθηκεύετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρήσουν το άρωμα, τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία. Πρέπει να τοποθετούνται στα συρτάρια των λαχανικών, όπου η θερμοκρασία τους φτάνει έως και 10°C.

Ορισμένα λαχανικά, μπορεί να αφήνουν οσμές, και έτσι να επηρεαστεί η γεύση η δικιά τους αλλά και των υπόλοιπων τροφίμων. Ένα κουτί μαγειρική σόδα στο ψυγείο, βοηθάει να αποφευχθεί η μεταφορά οσμής και γεύσης.

Τα φρούτα πρέπει να τοποθετούνται μέσα στο συρτάρι χωρίς συσκευασία, ενώ τα λαχανικά ανάλογα με το αν χρειάζονται υγρασία και κρύο όπως για παράδειγμα το μαρούλι και το σπανάκι τα τοποθετούμε σε πλαστικές σακούλες αεροστεγώς κλεισμένες για να διατηρούν την υγρασία τους, χωρίς όμως να πιέζονται ασφυκτικά, γιατί θα μαραθούν πιο γρήγορα.

Τα λαχανικά με βολβούς, όπως τα καρότα, πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες με τρύπες, ώστε να «αναπνέουν». Τα καρότα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και πέντε μήνες, εάν έχουν αποθηκευτεί σωστά.

Βεβαιωθείτε ότι τα καρότα είναι στεγνά πριν τα βάλετε στο ψυγείο, ειδικά αν τα αγοράζετε μέσα σε πλαστικές σακούλες. Για να αυξήσουμε τον χρόνο ζωής των καρότων, αρκεί να τους κόψουμε το κοτσάνι πριν τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο.

Λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, μπορεί να μείνουν τοποθετημένα σε ανοιχτή σακούλα 1-2 ημέρες μέσα στο ψυγείο.

Τα λαχανικά επίσης μπορούν να μπουν στην κατάψυξη ακλουθώντας όμως μια συγκεκριμένη διαδικασία. Υπάρχει η διαδικασία του ζεματίσματος όπου αφού βράσουμε τα λαχανικά για περίπου 5 λεπτά τα βουτάμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και τα αφήνουμε άλλα 5 λεπτά.

Στεγνώνουμε τα λαχανικά πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί έτσι ώστε να μη μείνει καθόλου νερό, τα τοποθετούμε σε σακούλες και μετά στην κατάψυξη. Η συγκεκριμένη όμως διαδικασία δεν ισχύει για όλα τα λαχανικά.

Εκτός από το ¨ζεμάτισμα¨ υπάρχουν και λαχανικά τα οποία ακολουθούν διαφορετική διαδικασία πριν την 'είσοδό' τους στη κατάψυξη. Για παράδειγμα: τα μανιτάρια τα σοτάρουμε ελαφρώς σε λίγο φυτικό βούτυρο ή λάδι και μετά τα βάζουμε αμέσως στην κατάψυξη.